Как се запознах с майка ви и възкресяването на Карате кид

Филмът "Карате кид" е култова екшън-комедия-драма от осемдесетте години, която, след няколко глупави продължения и един не много успешен римейк от 2010 година (където в крак с времето главният герой беше чернокож), изглеждаше напълно изчерпана, но един от най-известните комедийни сериали успя да изтупа прахта на филма и да вдъхне нов живот на историята.

"Карате кид" и духа на 80-те

Филмът разказва за Даниел, който отива да живее с майка си в друг щат. Там се запознава с красивата Али, с която се влюбват. Това обаче го вкарва в конфликт с Джони, бивше гадже на Али, който тренира в школата по карате (която очевидно трябва да наричам доджо) "Кобра кай". За да победи Джони, Даниел го предизвиква на турнир по карате и започва да се обучава при японския майстор на бойните изкуства господин Миаги - общ работник в сградата на Даниел.
Както може да се очаква, в края на филма Даниел и Джони се изправят един срещу друг на турнира и Даниел побеждава.

Барни Стинсън и Карате кид

Барни Стинсън, арогантният женкар от "Как се запознах с майка ви", без съмнение е любимец на публиката. Той има доста уникална философия за живота и много правила (макар винаги да казва, че има само едно правило), по които се ръководи, за да печели женските... не точно сърца.

В един от епизодите научихме, че любимият му филм е "Карате кид" и една от мечтите му е да се срещне с героя от филма. Но, както може да се очаква от Барни, начинът, по който той гледа филма, беше различен от този на всички останали хора по света. Докато за всички останали Даниел е героят във филма, а Джони е злодеят, за Барни е точно обратното - той поставя Даниел редом с други злодеи, като Хари Потър, например.

Епизодът на "Как се запознах с майка ви", в който се разбра всичко това и в който участие взеха Ралф Мачио (Даниел) и Уилям Забка (Джони) стана един от най-популярните в сериала и разпали наново интереса на хората към историята в "Карате кид" - интерес, който Джейдън Смит (сина на Уил Смит) доста успешно опита да потуши няколко години по-рано.

"Кобра кай" и втори шанс за Джони

И както можеше да се очаква във време, в което почти всеки популярен филм от миналото получава нова версия като сериал, героите от "Карате кид" се отправиха към малките екрани, 34 години след премиерата на оригиналния филм.

Създателите на новия сериал "Кобра кай" обаче решиха да дадат на зрителите една различна гледна точка към познатата история - гледна точка, която до голяма степен съвпада с виждането на Барни Стинсън.

Сюжетът в "Кобра кай" се върти около възрастния вече Джони, чийто живот е тръгнал само надолу след поражението му в турнира по карате. Той работи ниско платена работа, едва свързва двата края и няма никакви мечти за бъдещето. И не стига всичко това, но и навсякъде вижда лицето на Даниел, който е станал много успешен собственик на верига автосервизи.

И точно когато животът на Джони достига най-ниската си точка, му се отдава случай да помогне на едно младо момче, нападнато от побойници. Използвайки уменията си на каратист, Джони сритва нападателите. Младото момче е впечатлено и иска да се научи да са бие по същия начин.
След като първоначално отказва да го обучава, Джони променя мнението си и решава да отвори собствено доджо.

Заслужава ли си да гледаме "Кобра кай"

Една от идеите на "Карате кид" е, че каквото и да правиш, винаги се връща до теб. Точно това се случва в живота на Джони, който от побойника става защитника (макар и доста неохотно) и от злодея се превръща в мъдрия учител. В новия господин Миаги.

Подходът към историята е много интересен и обръщането на гледните точки се е получило чудесно. Епизодите са кратки и приятни за гледане. И точно както карате филмът от осемдесетте години е бил точно по вкуса на тогавашната публика, така и "Кобра кай" ще задоволи очакванията на днешните зрители на сериали.

Мишо си губи времето още и с: