Godless - ревю на сезон 1

Днес приключих един от най-интересните и перфектни сериали на тази година - Godless. Сериалът на Netflix разказва историята за любовта и омразата между двама престъпници от Дивия запад - Рой Гуд и Франк Грифин.

Главната тема на сериала е образът на бащата и бащинството - той е учител и наставник, но и е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато, за да може човекът да има свои деца и да стане баща. В същото време бащинството носи отговорност, а бащата и сина стават конкуренция и в известна степен всеки се опитва да се докаже пред другия и да наложи превъзходството си.

Централната история в сериала е тази на Рой Гуд, който съвсем малък губи баща си и се разделя с брат си (който замества бащата). Осиротяло, момчето среща закоравелия престъпник Франк Грифин, който го приема за свой син и през следващите години го научава на всичко, което знае. Пътищата им обаче се разделят и след като Рой ограбва и тежко ранява Франк, възрастният мъж е решен на всичко, за да убие Рой и всеки, който опита да му помогне.

Образът на бащата обаче се появява многократно в историята. Самият Рой става като баща за Тръки, сина на вдивицата, която приютява Рой. Шерифът на близкия град Ла Бел отказва да бъде баща на своите деца, но приема като син помощника си Уaйти.
Имаме образа на прекалено строгия баща (бащата на Луис) и бащата, който не смее да защити семейството си (преселниците, които Франк и бандата му срещнаха) и жената баща (Мери Агнес).

Godless е един от най-перфектните филми по отношение на разказането на историята, която не ни е представена праволинейно, но и никога не ни оставя недоразбрали. Ние първо се запознаваме с героите и чак след това научаваме защо са станали такива и какво ги е довело до мястото, където са.

Без съмнение звездата на сериала е Джеф Бриджис, който изпълнява ролята на харизматичния Франк Грифин - злодей, който в много отношения ми напомня на Ниган. В ролята на чаровния Рой Гуд е Джак О'Конъл, а вдовицата Алис Флечър е Мишел Докъри, която преди това съм гледал в Downton Abbey.
Друг актьор, когото познавам от сериалите е Скот Макнери от Halt and Catch Fire. Тук той играе ослепяващия шериф Бил Макню.

Godless е наистина чудесен, а историята е завършена (макар да позволява продължения, но се надявам да няма) и именно заради такива сериали вярвам, че това е най-добрата форма за разказване на истории.

Препоръчвам горещо!
Ако сте съгласни с вкуса ми за сериали може да харесате страницата ми и да споделяте с мен мнението си за нещата, които гледам или мислите, че трябва да гледам.

Мишо си губи времето още и с: