The Terror - перфектна драма, смразяващ ужас

AMC, телевизията, която ни даде Breaking Bad и The Walking Dead, сега има още нещо за любителите на хорър жанра. Сериалът The Terror е едно от най-плашещите неща, които съм гледал през живота си и то не само заради съществото, което убива заседналите сред ледовете моряци.

Кошмарен свят

Сигурно няма да се разберем, ако попитам коя е най-плашещата сцена на действие за филм на ужасите - дали изоставена стара къща, древно гробище или горска хижа в бурна нощ. За мен са безкрайните нощи и ледената пустош на северния полюс, където минута забавяне на леда може да ти коства крайник, а две минути ще ти струват живота. Точно това е обстановката, която ни предлага The Terror.

Този замръзнал свят сякаш няма нищо общо с нашата планета. Заедно с моряците и ние с тъга наблюдават залязващото слънце на последния ден от годината, а северното сияние, уж красиво, ни изпълва със суеверен ужас.

Митично чудовище

И сякаш всичко досега не е достатъчно, за да е пълен кошмарът, около двата заседнали в леда кораба броди огромно бяло същество, което избива моряците. Свръхсилно и много интелигентно, бързо става ясно, че нещото не е обикновена полярна мечка, а древно божество, което местните хора почитат.

Страх, лудост и суеверия

Сериалът ни показва страха и бавното полудяване на екипажа на двата кораба, които са принудени да се крият и да се отбраняват срещу създанието, докато накрая не решават, че единственият им шанс за спасение е да тръгнат по леда, открити за нападенията на създанието.
Тази ситуация вади най-доброто и най-лошото у хората.

Истинска история

The Terror всъщност е вдъхновен от истинската история на двата кораба "Еребус" и "Терър", които тръгват в неизследвана територия, засядат в ледовете и никой повече не вижда екипажа им. В продължение на близо два века корабите остават в неизвестност, а истинските събития, довели до смъртта на моряците, остава мистерия и днес.

Още за сериала

Сериалът е екранизация по романа на Дан Симънс "Ужас" и е продуциран от самия Симънс и легендарния Ридли Скот. В главните роли участват Джаред Харис (Джеймс Мориарти от "Шерлок Холмс: Игра на сенки"), Тобаяс Мензис (Едмур Тъли от "Игра на тронове"), Сиаран Хиндс (Манс Рейдър от "Игра на тронове"), Иън Харт (професор Куиръл от "Хари Потър"), Пол Реди, Адам Нагатис и други.

Препоръчвам!

Горещо препоръчвам този смразяващ кръвта сериал на всички, които търсят интересна история, хубава драма, силен трилър или качествен филм на ужасите.

Мишо си губи времето още и с: