Gunpowder - барут и олово в името на бога

Днес довърших английския минисериал Gunpowder, в който създател и изпълнител на главната роля е Кит Харингтън (Джон Сняг от Game of Thrones). Сериалът, ако се съкрати с една шеста, можеше да излезе и под формата на пълнометражен филм, но не е толкова интересен, че да задържи хората в киносалоните.

Хубавото е, че ни показва историята зад едно от най-известните лица - Гай Фоукс, може би най-известният терорист преди Осама Бин Ладен. Днес, благодарение на страхотния филм "V като вендета" образът му се свързва с борбата срещу тоталитаризма.

Хареса ми, че образът не е романтизиран като във филма на бтатята/сестрите Уашовски, но ми се струва излишно героизирането на група религиозни фанатици (тогавашния ИДИЛ), които смятат да убият стотици и да жертват живота си в името на някакъв бог, който очевидно не може да се оправи сам и затова му трябват бурета с барут. Представяте ли си да направят филм за Петър Абаджиев, в който той е героят?

Както споменах и по-горе, филмът само е спечелил от решението на създателите му да го представят в три епизода. Достатъчно ясно е наблегнато на драмата не героите, мотивацията на антагонистите и двуличието на едната или другата страна в конфликта между Англия и Испания, протестанти и католици, защото иначе няма какво да ни кажат за сюжета - дори човек да няма никаква представа за събитията, резултатът е ясен. Спомням си, че като гледах "Операция 'Валкирия" бях супер отегчен, защото всичко се въртеше около заговора за убийството на Хитлер, за който знаех, че ще е неуспешен. Тук предопределеността на провала не е толкова дразнещ.

Освен звездата Кит Харингтън, в сериала участва още Лив Тейлър, а Том Кълън е в ролята на Гай Фоукс. Наистина великолепна роля прави Марк Гатис (който също има малко участие в Game of Thrones) в ролята на лорд Сесил.

Не съжалявам, че гледах сериала (само три епизода, няма кога да съжалиш), но и не мисля, че бих го гледал втори път.

Мишо си губи времето още и с: