Топ 10 сериали на 2017 година

През 2017 излязоха доста нови сериали и аз гледах почти всички. Ето десетте най-добри според мен.

10. American Playboy
Само няколко месеца преди Хю Хефнър да почине се появи сериал, който разказваше историята му. За моя изненада издателят на най-популярното мъжко списание в света се оказа един наистина гениален бизнесмен. Със завидна съобразителност и готовност да рискува той е превърнал една своя идея и мечта в империя за милиони.
Интересно е, че за да успее списанието, Хефнър трябва да жертва собствената си същност и да се превърне в идеалния плейбой - символ на всичко, което представя Playboy.
Филмът не показва грозните неща, за които стана популярно да се говори след смъртта на Хю Хефнър, но според мен това го прави по-ценен, защото хората в много отношения са като лешояди и търсят грозното. Сериалът показва какво може да постигне човек, който не се страхува да мисли нестандартно и как всички предизвикателства могат да се превърнат в предимства.

9. Manhunt: Unabomber
Сериалът е интересен с това, че разказва реалната история на убиеца Тед Казински и неговото издирване. На публиката се показва не само гледната точка на разследващите и жертвите, както обикновено се прави в тези сериали, но и начина на мислене на убиеца. Виждаме как един гениален млад човек остава неразбран и подведен от хората, затова решава да отхвърли обществените норми. Чрез писмата бомби, които праща, Тед става една почти свръхестествена фигура. Това контрастира със залавянето му, когато го виждаме като един брадясал отшелник в малка къщичка в гората.
Юнабомбър, както го наричат, иска хората да чуят гласа му и идеите му, но именно уникалния му стил го издава и е заловен от един от малкото хора, които наистина вникват в посланието му.

8. Comrade Detective
Чували ли сте за известния румънски сериал "Другарят милиционер"? Не сте, защото такъв не съществува.
Comrade Detective е заснет в румъния, с румънски актьори и изцяло на румънски, а след това е дублиран на английски. Главните роли са озвучени от Чанинг Тейтъм и Джоузеф Гордън-Левит.
Идеята на сериала е да пресъздадат класическите американски екшън филми от края на 80-те години, но с източноевропейската комунистическа пропаганда от същия период. Резултатът е изключително забавен и интелигентен сериал, който обединява две коренно различни течения в киното и създава нещо наистина уникално.

7. Strike
Корморан Страйк е еднокракият детектив от романите на Джоан Роулинг с псевдонима Робърт Галбрейт. Интересно е, че правата за филмиране на романите за Страйк са били купени от BBC още преди да стане ясно, че именно авторката на "Хари Потър" е написала "Зовът на кукувицата". Едва ли тогава някой се е надявал на успеха, който сериалът постигна тази година.
Първите три епизода са по "Зовът на кукувицата", а следващите два по "Копринената буба". Догодина чакаме екранизацията по "В служба на злото".

6. Mr. Mercedes
2017 ще остане като една от най-успешните години на Стивън Кинг заради великолепната екранизация по "То", но и заради сериала по "Мистър Мерцедес".
Докато четох книгата не мислех, че би била интересна за екранизиране, но се оказа, че греша - получиха се едни страхотни и изпълнени с напрежение 10 епизода. А изпълнението на Брендън Глийсън е толкова добро, че докато четях "Край на дежурството" все него си представях като детектив Бил Ходжис.

5. Legion
Става ми лошо като си помисля за Marvel - то бяха извънземни, богове, мутанти, вампири... Останах изключително изненадан от Legion, макар самата история да не е нищо особено. Сериалът обаче абсолютно си е заслужил да бъде сред най-добрите за миналата година заради уникалната си визия. Истинско удоволствие е да се гледа и е направен с изключително усещане за детайлите и цветовете.
Това е един сериал, който е красив и страшен и който може да ти влезе под кожата. Решите ли да го гледате, имайте едно на ум, ако не обичате плашещи филми, защото макар да не може да се определи като хорър по никакъв начин, сериалът беше по-стряскащ от повечето посредствени хоръри тази година (като The Mist и The Exorcist).

4. Happy!
Весела Коледа с най-неколедния филм за сезона!
Happy! е точно това, което отдавна чаках, но нямаше достатъчно смели продуценти да направят. Сериалът е вулгарен, гнусен и абсолютно непредвидим, а главният герой Ник Сакс е такова гадно копеле, че в един момент човек започва да го харесва, само защото е толкова невъзможен за харесване.
Само внимавайте да не се объркате от синьото летящо магаренце еднорог и да позволите на децата си да го гледат - не само ще сънуват кошмари, но и ще имат доста въпроси, на които не ви се иска да отговаряте.

3. The Sinner
Най-побъркващата криминална драма, която съм гледал. Един детектив опитва да разбере убийство, което изглежда пределно ясно, но е абсолютно необяснимо.
The Sinner е история за забравените грехове и за закъснялото възмездие, но понякога единствените наказани са невинните.
Много силен сериал, заплетена история и логична, но и драматична развръзка. Аз го чаках всяка седмица, но подозирам, че ако го го гледате днес няма да може да се спрете и ще го довършите за няколко часа.

2. Dark
Немският фантастичен трилър, който покори света.
Една мрачна история за пътуване във времето, изпълнена с мистерия.
Едно дете изчезва и това по някакъв начин е свързано с изчезването на друго дете преди 33 години. Към обичайните за подобен тип сериали въпроси като какво, кой и защо е добавен още един - кога. И именно кога е по-важно от кой.
Всеки епизод засилва мистерията и всеки отговор разкрива нови въпроси.

1. Godless
Ето го и сериала, с който ще запомня тази година!
Godless е поклон към класическите уестърни, но преди всичко е пример за качествено разказване на история. Героите са много, но са толкова уникални и интересни, че човек никога не се чувства притиснат, както е беше например при Westworld.
Историята се върти около няколко паралелни сюжета - враждата между двама престъпници, които някога са били като баща и син; миньорския град Ла Бел, който е останал без мъже; ослепяващия шериф на града; помощника му, който е влюбен в чернокожо момиче и още няколко сюжета, които обаче се обединяват в една обща и изключително вълнуваща кулминация.
Дори да не харесвате уестърни ви препоръчвам този, защото е наистина забележителен и е доказателство, че под формата на сериал може да се разкаже много по-детайлна и дълбока история, отколкото под формата на пълнометражен филм.

Мишо си губи времето още и с: